Beweging van de jonge hond

Beweging van de jonge hond

We zijn inmiddels alweer enkele maanden verder nadat ik de laatste blog gepost heb *oeps*
Dus hoogtijd dat we weer eens een goed informatief stuk gaan plaatsen!

Dit keer het onderwerp, beweging van de jonge hond.
Omdat we veel te veel om ons heen zien dat mensen met hun jonge hond of pup al hele stukken afleggen, ongecontroleerde beweging geven (denk bijvoorbeeld aan het spelen met een werp stok) en de opgroeiende hond veel te zwaar is, willen we middels deze blog laten zien wat de gevolgen kúnnen zijn en waar je op moet letten in de eerste 12 levensmaanden van een hond.

Als je onderstaande afbeelding ziet van een pas geboren pup begrijp je misschien iets meer van het ontwikkelen van het skelet.
55 dagen is ongeveer 7 weken oud, niet veel later gaan de meeste pups al naar de nieuwe eigenaren toe.

bot ontwikkeling

 

Als je een goede fokker hebt uitgezocht, zal deze er in de meeste gevallen voor zorg gedragen hebben dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke aandoeningen.
Er zijn legio’s aandoeningen die onderzocht kunnen worden, en niet alle rassen hebben dezelfde voorwaarden, maar een aantal onderzoeken zijn bij veel rassen hetzelfde.
Ik neem je even mee in de botaandoening, die gerelateerd kan worden aan (overmatig) bewegen van de jonge hond.
Van HD (heupdysplasie) is niet per definitie vast gesteld dat dit een erfelijke aandoening is, maar ouderdieren met slechte heupen (of generaties daarvoor) brengen wel een zeer vergroot risico op slechte heupen bij nakomelingen.
1 van de grootste oorzaak van HD is een hond die veel te zwaar is tijdens het opgroeien, maar zeker ook veel te veel beweging heeft gehad op de leeftijd dat dit nog erg in goede banen geleid moet worden.

Vanzelfsprekend is bij een pup cq jonge hond die te zwaar is, de belasting op ALLE gewrichten veel te groot.
HD en ED kunnen hier zeer zeker het gevolg van zijn.
Wij zien jonge honden liever schraal opgroeien, (schraal = niet te dun maar zeker ook niet aan de zware kant)

Beweging is de volgende aandachtspunt.
Hoeveel mag een jonge hond dan lopen?
De regel voor iedere week dat ze oud zijn 1 minuut wandelen per keer (dus niet per dag) is een mooie houvast. Of voor iedere maand dat ze oud zijn 5 minuten.
Maar wij zeggen (ook als fokker) laat je hond niet te moe worden tijdens een wandeling, laat een jonge hond niet elke wandeling als een gek over straat rennen, door het bos rennen etc. Kijk naar je hond!
Gooi GEEN ballen, het lijkt zo leuk achter een bal aanrennen, maar op het moment dat de hond op een bal duikt komt er zoveel kracht op pezen en gewichten dat dit gewoon echt niet goed is voor het nog groeiende skelet. Ook is af te vragen of dit goed is als de hond is uitgegroeid (denk aan vroegtijdige artrose)
Een hond ook NIET voor zijn 1e jaar aan de fiets laten lopen, traplopen gedoseerd (neem je hond de eerste maanden aan de riem de trap op als deze niet meer te tillen, zodat deze leert RUSTIG op en af van de trap te gaan)
Het is heel verleidelijk als de hond wat ouder is, om er dan al meteen een uur mee te gaan lopen, een keer in de week is niet erg, maar doe het niet iedere dag. Een kind laat je ook niet iedere dag een wandeling van 5km maken. Een puber kan dit al makkelijker hebben (vergelijkbaar met een hond van een jaar oud)

Het skelet van een hond is uitgegroeid als de hond 1 jaar oud is (de grotere rassen kunnen wat langer doorgroeien, maar dan met name in de bespiering)
Vanaf een jaar oud kan hij of zij dus langere wandelingen aan, en kunnen jullie nóg meer plezier beleven aan elkaar!

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van beestachtiggoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 964 reviews.
Ik ben Daphne, waarmee kan ik helpen