Bench training

Bench training voor de jonge hond

Bench training voor puppy’s en de jonge hond.

Regelmatig krijgen wij de vraag hoe men een pup kan laten wennen aan een bench. Omdat ze de ervaring missen maar vooral omdat de eerste pogingen vaak niet lukken. Heel vervelend natuurlijk en we snappen het heel goed dat mensen zonder de juiste ervaringen al snel opgeven. want zo’n krijsende en blaffende pup klinkt ook gewoon onwijs zielig. Terwijl met een beetje doorzettingsvermogen je echt heel veel aan een bench kunt hebben! (en nee dat is echt NIET zielig, in sommige gevallen is het zelfs in het belang van de hond om gebruik te maken van een bench)
Wij hebben alle honden in de bench, of in de bench gehad, en ja het ging bij ons in het begin ook echt niet vanzelf (dat we nog intacte trommelvliezen hebben is bijna een wonder)
Allereerst wil ik even benoemen dat een ieder moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Als je zelf denkt, mijn hond gaat écht niet in een bench, helemaal goed! Dan is dit artikel ook niet voor jou bedoeld. Dit artikel gaat namelijk over een bench training voor de mensen die hun hond wel in een bench willen hebben, omdat zij zien dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Wij hebben momenteel een jonge flatcoated retriever in huis, Lykke. Zij is in Juli dit jaar,1 jaar oud geworden en wij hebben nog steeds een bench voor haar staan. Zij gaat daar ook uit zichzelf in liggen slapen bijv, omdat ze de bench nog steeds een fijne plek vind. Zolang zij dit doet en wij nog geen last hebben van de grote bench, blijft de bench ook gewoon staan. Zeker ook, omdat er soms nog wel eens wat gesloopt wordt als wij van huis zijn, de meeste honden doen dit tot de leeftijd van een jaar of 2, dus als wij van huis gaan, gaat zij de bench in.
Ook voor onze teckels Woezel en Twiggle, hebben wij nog een bench staan en zoals je op de foto kunt zien maken zij er nog steeds gebruik van. Ze gaan er gewoon in liggen om te slapen, en snachts slaapt alles nog in een bench omdat zij zich er prettig bij voelen.

20220901 135839 1.1

 

Oke, we gaan het even over de bench hebben,
Waarom is het handig om een bench te gebruiken bij een jonge hond (puppy)?

Er zullen zeker nog meer voordelen zijn, maar ik heb even de belangrijkste voordelen voor u op een rijtje gezet.

  • het helpt bij het zindelijk maken
  • je kunt jouw pup een veilige omgeving bieden om bijvoorbeeld te eten, maar zeker ook om te slapen!
  • Als jouw pup wat ouder wordt en meer energie krijgt, kunt u de bench gebruiken om de hond tegen zichzelf te beschermen. Wordt je hond te druk, ondanks de (denk)spelletjes die je met je hond doet of de (kleine) wandelingen die je maakt, kunt je de hond in de bench doen om even tot rust te komen (daarover later meer)
  • Je bied jouw hond een veilige omgeving als je (even) van huis bent, zo kunt je voorkomen dat er gesloopt wordt.

Het is een kleine greep uit de voordelen, maar bied  je wel handvaten waarom wij er achter staan om een bench toe te passen bij de opvoeding van jouw puppy/jonge hond.
Oke, nu is duidelijk waarom een bench best handig kan zijn!

Nu gaan we over op hoe je het beste een bench training kan doen.

Allereerst, en misschien wel het meest belangrijke om te onthouden:

Geen enkele hond vind het leuk om in een gesloten bench gestopt te worden, zonder dat deze de bench kent!!

 

Houd dit in je achterhoofd, bij een bench training, het kan je net het laatste zetje geven om toch door te gaan.
Elke hond is anders, ze hebben allemaal hun eigen karakter. De een is dominanter en houd het langer vol om de bench niet te accepteren dan de ander, die juist wat minder dominant is en de bench binnen no time heeft geaccepteerd.

Je hebt dus een puppy aangeschaft, helemaal leuk!
Komt thuis, speelt ermee tot in de late uurtjes en wil naar bed.
Hop, puppy in de bench, deurtjes dicht, je staat je tanden te poetsen en dan begint het,
Een prachtig puppy concert komt uit de bench! en dit gaat uren tot uren door.

Je bent wanhopig van het gekrijs en geblaf (want puppy’s kunnen echt gremlin geluiden maken!) en haalt de pup uit z’n bench. Nee hij vind de bench echt niet leuk! Dus de bench moet maar weer weg. De bench training (welke?) heeft gefaald.
Nee DUHH!!! Je mist een fatsoenlijke bench training, waarin je de pup laat weten dat een bench niet erg is, en dat jij er echt bent als steun.
Hoe ga je dan te werk?
Er zijn een aantal handvaten die je kunt toepassen:

  • eten doen we alleen in de bench
  • slapen doen we alleen in de bench
  • botjes kluiven doen we alleen in de bench
  • etc

Zoals je ziet zijn het alleen maar positieve handelingen waarbij je de bench gebruikt, en dat is het precies het doel!
De hond moet gaan inzien dat de bench een fijne plek is, waar hij eten krijgt en waar hij veilig kan slapen.

Dan gaan we nu door naar de bench training.
Let op, dit is hoe wij een bench introduceren en de bench training toepassen, er zijn vast nog meer manieren maar dit is wat bij ons altijd heeft gewerkt (en zoals je aan de foto’s kunt zien, geen schade aan de honden heeft toegebracht 😉 )

Wat heb je nodig voor een fatsoenlijke bench training?
Een bench (ofcourse) en heel veel koekjes.

 

  • Je doet de puppy in de bench met een speeltje of een botje en gaat met je rug tegen de bench aan zitten. De pup moet jou kunnen zien en ruiken, zodat de pup weet dat jij er bent om hem/haar te steunen.
  • Zolang de pup stil is, geef je af en toe een koekje. Je mag natuurlijk ook je stem gebruiken. Maar geef géén koekje als de pup rustig ligt of zelfs slaapt. En ook niet als er toch nog iets aan piepen is.
  • Zodra de pup in slaap valt sta je voorzichtig op (ja lomp zijn we allemaal wel eens, dus het geeft niet als je toch de pup wakker maakt) en loop je weg.
    Je kunt ervoor kiezen om een botje in de bench te doen, dat de pup het wakker worden als iets positiefs gaat ervaren. Echter heb je kans dat je de pup wakker maakt, dus wij hebben dit nooit gedaan.
  • De pup alleen uit de bench halen als deze RUSTIG en STIL is. eerder écht niet. Is de pup toch aan het piepen, gillen, krijsen, blaffen etc dan pas je bovenstaande handelingen opnieuw toe. Met je rug tegen de bench aan zitten en wachten tot de pup stil is

Bovenstaande werkwijze kan vrij intensief zijn. Het is echt afhankelijk van het doorzettingsvermogen van de pup. De ene heeft het binnen 20 minuten door, de ander kan rustig 2 uur of tekeer gaan. Daarom is het handig de eerste periode veel thuis te zijn om rustig te kunnen oefenen.
En zolang je maar in je achterhoofd houd, niet eerder uit de bench voordat deze stil is.

Ook is het slapen s’nachts iets wat je moet gaan uitbreiden.
De eerste nachten is het handig om de pup in de bench naast je bed te zetten, dit heeft niet alleen met de bench training te maken maar ook met het zindelijk maken. Een jonge hond moet gewoon veel uit om te plassen en poepen, en dan is het handig als je hoort wanneer dit nodig is. Je gaat ook vanzelf horen welke geluid de hond maakt als het gaat om echt moeten plassen of gewoon een beetje verveeld zijn en eigenlijk uit de bench willen. Daar kun je dan makkelijker op gaan reageren.

Na een paar nachten, als je het ritme qua uitlaten van jouw pup hebt gevonden, kun je de bench naar de gang verplaatsen. Laat de deur van je slaapkamer open, zodat de pup je toch nog kan horen. (snurken?)
En zo bouw je dit langzaam uit, tot je de bench op de plek kunt zetten waar de bench voor een langere tijd blijft staan.
Gaat het even niet goed, en gaat jouw pup weer als een gek tekeer in de bench, dan ga je er weer bij zitten tot deze stil is.

Na een tijdje hoef je er echt niet meer elke keer bij te gaan zitten, maar ga je gewoon je eigen gang terwijl de pup in de bench zit en luidkeels laat weten dat hij of zij het er niet mee eens is. Je weet nu zeker dat de bench een bekende plek is, en dat er ook momenten zijn dat het goed gaat, dus je doet nu gewoon je eigen ding. Ook hier geldt weer, niet eerder eruit voordat de pup stil is!

Als je deze gouden regel in je achterhoofd houd, heb je de bench heel snel geïntroduceerd en zul je zien dat de bench binnen de kortste keren geen probleem meer is! (Ja er zijn nog steeds uitzonderingen, maar ook bij uitzonderingen geldt, je poot stijf houden en de gouden regel in je achterhoofd houden!

Dan zijn er nog een aantal regels die je dient toe te passen wat betreft de bench:

 

  • Eten doen we alleen in de bench! Iedere maaltijd geef je in de bench. Zo gaat de pup associëren dat de bench een fijne plek is, hier komt immers eten!
  • Slapen doen we allen in de bench. Zie je dat de pup in slaap valt buiten de bench, dan pak je de pup op (of als je al zover bent, stuur je de pup naar zijn plaats) en leg je deze in de bench. Ook hierbij gaat de pup associeren dat de bench een veilige plek is, hier kan de pup immers slapen zonder gestoord te worden (dus ook echt niet wakker maken als deze in de bench ligt te slapen!)
  • Zie je dat de pup te wild wordt omdat deze overprikkeld raakt (en dat is sneller dan we denken) dan pak je de pup op en zet je deze in de bench. Je zult zien dat de pup eigenlijk heel snel gaat slapen, omdat deze overprikkeld is en toe is aan rust in het koppie. Help je pup hier ook echt mee, want we zien zoveel honden die eigenlijk veel te vaak overprikkeld zijn en niet aan hun rust toe komen. Dan komen de klachten ook van, ja mijn hond is zooooo druk, echt niet normaal. Nee het is ook echt niet normaal, en we moeten hier echt voor waken. Als wij overprikkeld zijn, dan zijn we nog zo slim om
  • En uiteraard, ga je (even) van huis, pup in de bench. Kom je terug, sta je voor de deur en hoor je pup te keer gaan, probeer dan even te wachten tot de pup stil is. Is de pup na verloop van tijd nog steeds niet stil, dan kun je heus naar binnen (anders moet je straks 2 uur voor de deur blijven staan, is ook zo wat) maar doe dan net alsof je de pup niet ziet, en besteed er ook geen aandacht aan. Ook hier de gouden regel weer hanteren, niet eerder eruit voordat de pup stil is

 

Zoals kun je kunt lezen is bench training van een pup en jonge hond, vrij intensief.

Niets gaan vanzelf, ook het opvoeden van een pup niet. Je moet echt volhouden, dat is de enige manier tot succes.
En als je toch twijfelt, je mag ons altijd contacten! Naast verkopen van voeding en benodigdheden, staan wij ook klaar om mensen te helpen met hun hond.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van beestachtiggoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1068 reviews.
Ik ben Daphne, waarmee kan ik helpen