Puppy handel

Puppy handel

Puppy Handel

Bij het starten van deze blog wil ik echt heel duidelijk maken dat wij de aller aller grootste dierenliefhebbers zijn, met meer dieren in ons leven dan menselijke vrienden ?
En juist omdat we zulke liefhebbers zijn, voel ik de noodzaak om eens een blog te maken over puppy farms, malafide fokkers en fokkers die zich voordoen alsof ze het beste met de pups en de kopers voor hebben maar in feite 30 verschillende soorten pups achterin een schuur hebben zitten, of pups inkopen zoals wij zakken hondenbrokken inkopen bij groothandels.

Eigenlijk is de aanleiding voor het schrijven van deze blog, oa nieuwsgeving over een fokker met labradors, die de boel ernstig verwaarloosd heeft.

Een puppy kopen

Stel je voor, je hebt er lang over na gedacht (hopen we!) je hebt de voors en tegens tegen elkaar afgewogen en je hebt besloten, er komt een puppy in huis. Hartstikke leuk natuurlijk, als het in jouw situatie past, zeggen we zonder blikken of blozen, moet je doen!

En dan, ga je jezelf afvragen, welk ras zou ik willen? Hoe groot mag de hond op volwassen leeftijd zijn, welke kleur vind ik mooi en past het karakter van het ras bij mij?

Na enkele afwegingen heb je je bedacht, er moet een labrador puppy komen.
Je neemt contact op met enkele fokkers, maar schrikt al snel van de prijzen, 1500 euro is geen gek bedrag, maar je vind het erg hoog (die discussie gaan we nu niet voeren)
Dan open je een tabblad op je computer en gaat naar Marktplaats.nl, hé pups voor 700 euro, dat is de helft goedkoper dan bij officiele fokkers.
Je ziet dat de verkoper nog heel veel andere rassen verkoopt, en je denkt, dat is handig, dan kan ik eens vergelijken.
Je belt de beste man op, ja kom maar kijken hoor, je mag de pup ook meteen meenemen.
Voor je afspraak ren je naar een dierenwinkel, slaat allerlei spullen in voor je toekomstige maatje, en vol enthousiasme spring je in de auto en rijd je naar de verkoper toe.

Eenmaal binnen valt je op dat er een heel nest ligt, maar moeders niet aanwezig is. Of moeder ziet er anders uit dan de pups zelf. Je haalt je schouders op en gaat heerlijk knuffelen met de pups. De verkoper geeft aan dat vader een fantastische kampioenshond is, en moeder ook maar dat hij geen stambomen bij de pups heeft aangevraagd, daarom zijn de prijzen zo goedkoop. Op de vraag of je de andere pups mag zien, wordt afwijkend gereageerd, die liggen te slapen en mogen niet gestoord worden.
Wat je niet weet is dat er achterop het terrein een schuur is met volwassen “broed” honden in veel te kleine kooitjes, nesten pups in vieze omgevingen. Want in huis ziet het er spik en span uit.

Intussen ben je tot over je oren verliefd, want die lieve pup kijkt met zn knikkerogen vragen naar je, mag ik met jou mee naar huis, ik vind je zo lief, en je besluit de pup te kopen en mee naar huis te nemen.

De eerste nacht gaat goed, maar na 24 uur begint de pup toch wat slomer te worden. In eerste instantie denk je dat het komt door alle indrukken en het verhuizen naar zijn nieuwe huis. Maar daarna begint de pup ook te spugen en krijgt hij diarree.
Je besluit de pup na te laten kijken bij de dierenarts. De pup is wel gechipt maar niet goed geregistreerd en het paspoort is half half ingevuld. Er worden vermoedens uitgesproken dat de pup helemaal niet ingeent is, ondanks de stickers die erin zitten.

Uiteindelijk blijkt jouw pup parvo te hebben, en is jouw puppy 1 van de lucky one’s die het wel overleefd. Want parvo is zeer dodelijk voor jonge honden. De kosten voor de behandelingen rijzen de pan uit, en de verkoper geeft niet thuis.

 

Bovenstaand verhaal is iets wat wij al zo vaak gehoord hebben in de jaren dat wij nu onze dierenspeciaalzaak hebben. En we blijven ons verbazen dat na alle waarschuwingen op zoveel verschillende kanalen (social media, televisie, radio, etc) mensen nog steeds bij de puppy groothandels blijven kopen.

Mensen WAAROM?

Ja, het is verleidelijk om een puppy “te redden”
Maar eigenlijk red je de pup helemaal niet, je houd de verkoop van de pups door dit soort mensen in stand. Jij denkt een pup gered te hebben, maar de verkoper lacht zich helemaal scheel. Die koopt gewoon weer een nieuw nest pups uit het buitenland (Roemenië, Tsjechië en dat soort landen) en gaat gewoon verder met zijn malafide praktijken. En worden pups niet verkocht, dan helpt de verkoper de pup eigenhandig naar de hondenhemel. En ja dat doet mijn hondenhart ook gruwelijk veel pijn, het is niet dat het mij totaal koud laat, in tegendeel…..

Laten we even samenvatten waar het mis gaat in bovenstaand verhaal

GELD

Want dat is wat wij Nederlanders graag doen, zo min mogelijk uitgeven.
En ik snap het, want geld kun je maar 1x uitgeven. Maar een goede fokker die oprecht het beste voor heeft met de pups, houd at the end echt niet zoveel over aan een nest pups als men denkt. Je wil graag een goede gezonde puppy, een goede oprechte fokker stopt 8 weken lang zijn ziel en zaligheid in het nest, betaald een godsvermogen aan stambomen, inentingen, goede voeding etc. Doet er alles aan om de pups een goede start te geven, goed te socialiseren. Mist ongeveer 8 weken slaap, alles moet wijken voor de pups. Maar een zakcentje eraan overhouden dat mag dan weer niet, want dan is de puppy te duur.

En lieve mensen, we worden aan alle kanten zo heftig gewaarschuwd, koop niet een pup bij iemand die meerdere rassen heeft, waarvan de moeder niet aanwezig, waarbij er nogal dwingend gehandeld wordt. En toch blijven we het doen…….waardoor het leed van de pups, die hier echt niets aan kunnen doen, maar geleden blijft worden.
En als je dan niet bij een officiele fokker wil kopen met stamboom, koop dan bij iemand die een gelegenheidsnestje heeft, waarvan je ziet dat er echt moeite gedaan wordt voor de pups. Waarbij moeders gewoon aanwezig is en je ziet dat zij haar pups voed. En ook belangrijk, dat je een goed gevoel hebt bij de fokker zelf. Alles vrijblijvend is, en geen pushende uitspraken gedaan worden.

Het nu niet kopen van de pups die al bij de malafide handelaren zitten voelt misschien fout, want we praten over het leven van pups. En Ik hoef je niet uit te leggen wat er at the end met die pups gebeurd. Maar het niet kopen van dit soort pups zal er uiteindelijk voor zorgen dat de verkoop stagneert. Want het is een puur business model, U vraagt – Wij leveren.
Dus u vraagt niet – wij leveren ook niet vind ik veel fijner klinken!

 

Het spijt ons oprecht als deze blog wat los maakt bij u,
Wij staan echt voor elk levend wezen, maar snappen maar niet waarom mensen bij dit soort “fokkers” maar blijven kopen en daarmee het leed in stand houden.

Wilt u binnenkort een pup aanschaffen en twijfelt u over de fokker, dan staan wij ook voor u klaar om met u mee te kijken en u van een passend advies te voorzien.
Ook hebben we al eerder een blog geschreven, een goede fokker, hoe vind ik die. Wellicht bied dat ook handvaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van beestachtiggoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1034 reviews.
Ik ben Daphne, waarmee kan ik helpen