Een goede fokker, hoe vind ik die

IMG 20210214 WA0012

Ons laatste bericht dateert alweer van 4 December vorig jaar, en ging over de puppy en kitten madness die er op dat moment gaande was.

Inmiddels zijn we 3 maanden verder na het plaatsten van dit bericht, en een jaar verder na de start van de corona gekte. Exact een jaar geleden was heel Nederland aan het hamsteren in de supermarkt en was er op de afdeling wc papier niet nog 1 losse rol te vinden.
Ook leek het die periode het startsein om massaal huisdieren aan te schaffen, asielen hadden meer vraag dan aanbod en de fokkers (waaronder wijzelf) werden overspoeld met vraag naar pups.
Wij hadden al voor de corona uitbraak een nest flatcoated retrievers gepland in 2020, en wilde dit toch door laten gaan.
Om even een inschatting te geven, wij fokken officiële flatcoated retrievers inclusief stamboom volgens de officiële weg, en dit zijn dan ook geen pups die voor een prikkie op marktplaats staan.
Alle telefoontjes, e-mails en whats app berichten bij elkaar opgeteld, kwam ik in een een maand of 4 op een ruime 300 mensen die contact hebben gezocht opzoek naar een pup. Ik heb in de laatste weken ook heel selectief mijn mail gelezen, ik durfde gewoon mijn mailbox niet meer te openen.
Wij hadden de mazzel dat we slechts 5 pups hadden, en al een aantal mensen die al voor de corona madness op onze wachtlijst stonden, maar ik heb echt medelijden met mijn “collega fokkers”

Wij hebben ons netjes aan de vaste prijs gehouden die voor een flatcoated retriever pup wordt gevraagd, maar daar hadden vooral de “fokkers” (sorry ik kan ze zo echt niet noemen) die op marktplaats adverteerde een heel ander idee over. Ongezonde rassen, random kruizingen en designer hondjes gingen als warme broodjes over de toonbank. Gemiddeld werd er 1000 euro meer gevraagd voor een pup dan voor de corona crisis. Busjes vol uit de oostbloklanden kwamen naar Nederland.
En ik besef mij heel goed dat ik mensen tegen het zere been schop nu, maar wij hebben met volle verbazing de hele situatie bekeken en hoopte van harte dat men over een jaar nog zo blij was met zijn of haar puber hond.
Ook wij hebben de toename van pups en kittens gemerkt in onze stenen winkel (en online) en gelukkig zijn de meeste mensen zich wel bewust van het feit dat een hond zomaar 15 jaar onderdeel van het gezin kan zijn, dat een hond meerdere levensfases ondergaat (inclusief de pubertijd) en dat pups niet zindelijk geboren worden.

Inmiddels zijn we een jaar verder.
En verbaasd zijn we niet eens, omdat het te verwachten was. steeds meer en meer zien we op marktplaats advertenties voorbij komen van jonge honden die een nieuw huisje zoeken.
Geen tijd, werk en weinig tijd, moeilijker dan gedacht, en dan nog de hoofdprijs vragen. De enige waar we medelijden mee hebben is met het dier zelf. Je zit in een periode van je leven waarin je gewoon een puber bent en dan moet je weer naar de volgende baas, met alle gevolgen van dien. De nieuwe baas krijgt de eervolle taak om de puin van het afgelopen jaar te ruimen, want geen tijd hebben voor de hond komt niet zomaar uit de lucht vallen.

Wat ik mij oprecht afvraag, waarom moet alles nu of gisteren?
Waarom niet inlezen over de gevolgen van het hebben van een hond en dit proberen te plaatsen in de huidige situatie en de situatie NA corona, informeren over het ras of rassen, overleggen met fokkers, onderzoeken of de ouderdieren gezondheidsonderzoeken hebben ondergaan, en vooral, WAAROM??? maar echt WAAROM?? een pup kopen bij iemand waar de moeder niet aanwezig is, waar de pups in een ruimte liggen waar ze normaal niet zijn, of juist in een schuur liggen. Een fokker die minstens 2 andere rassen heeft, is een fokker waar je HEEL VER vandaan moet blijven.
En ja gezondheidsonderzoeken, ook kruisingen kunnen mega ongezond zijn, niemand die zich bezig houd met de lijnen achter de ouderdieren, waar er vaak nog wel het een en ander aan genetische problematiek zit die niet eens bij iedere hond naar voren hoeft te komen maar wel door gegeven wordt. Het is voor de fokker in kwestie een kleine moeite om wat standaard onderzoeken te laten doen, maar vaak wordt dit achterwege gelaten vanwege de kosten die hiermee gemoeid zijn. En als de ouderdieren vrij zijn van problemen, geeft dat nog geen garantie, dat weten wij als officiële fokkers ook, maar het risico wordt echt een stuk kleiner.

Het is echt niet erg om een week de tijd te nemen om je in te lezen, om je te laten informeren en alles uit te zoeken.
Denk na over de gevolgen van het hebben van een hond na de coronatijd, als je weer op kantoor moet werken, hoelang zit een hond dan alleen?
Als we weer op vakantie kunnen, waar gaat de hond dan naar toe? Zeker als je normaal gesproken het vliegtuig pakt om de zon op te zoeken.

 

Hoe herken je een goede fokker?
We beseffen ons heus, dat ook al heeft een fokker zijn zaakjes op orde, dat het nog geen garantie geeft.
Maar je loopt echt een stuk minder risico.

 

 • Waar groeien de pups op? (huiskamer? schuur?—-> is wegwezen!)
 • Waarom heeft een fokker voor deze combinatie gekozen? Hoe zit het met het karakter van beide ouderdieren? (een broodfokker heeft hier of een standaard verhaal, of geen verhaal voor)
 • Welke gezondheidsonderzoeken zijn er gedaan? En hoe gezond zijn de ouders van de ouders?
 • Wat doet de fokker aan socialisatie? (super belangrijk!!)
 • Wat is de prijs van een pup? Honden zonder stambomen kunnen gewoon geen 1000 euro kosten, zeker de kleinere rassen niet!
 • Welke vacinaties, ontwormingen en anti vlo middelen heeft de pup gehad en waar? een hele waardevolle tip, vraag naar het paspoort, is deze niet uit Nederland? WEGWEZEN!
 • Hoe oud is de pup als deze naar de nieuwe eigenaar mag. In de nederlandse wet staat beschreven dat een pup minimaal 7 weken oud moet zijn, voordat deze het nest mag verlaten.
 • En nog een waardevolle tip, gebruik GOOGLE om informatie over de fokker te vinden.
 • Heeft de fokker nog andere rassen? WEGWEZEN!

Laat je niet verleiden door dat lieve koppie op de foto, of als je een pup in je armen geduwd krijgt, als de fokker niet aan bovenstaande vragen kan voldoen.

En vooral HEB GEDULD!
Iemand die voor een rashond gaat, moet gemiddeld 6 maanden wachten op een pup.
In die tijd heb je genoeg kansen gehad om alles uit te zoeken, en de situatie in te beelden voor de komende 15 jaar.

 

En voor de mensen die zich beledigd voelen door dit artikel?
Ik heb er geen spijt van, het moet een keer klaar zijn met die malafide puppy handel die door mensen maar in stand gehouden wordt!

 

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.

5 reacties op “Een goede fokker, hoe vind ik die

  • Jaap Rehbock zegt:

   Mevr Swelheim Kruizinga,
   Ws komt U uit Vriezenveen: wij ook, Maryllia en Jaap Rehbock ( van de fam Tilanus). Als t waar is dat wij bij elkaar in de klas gezeten hebben zou ik een reactie zeer waarderen!
   Hartelijke groet,
   Maryllia en Jaap Rehbock

  • Jo Ernst zegt:

   Beste Els Swelheim-Kruisinga,
   Via een artikel van Egbert Roelofs over Jan C. M. Kruisinga kom ik tot de veronderstelling dat u mogelijk verwant bent aan Vicky Kruisinga. Omdat een bosperceel in Hoogeveen, waarvan wij binnenkort hopen eigenaar te worden, ligt naast een bosperceel waarvan volgens het Kadaster, Victoria (Vicky) Kruisinga (overleden in 2013) eigenaar is, ben ik op zoek naar de huidige eigenaar. Ik hoop dat mijn veronderstelling klopt dat u verwant bent aan Vicky Kruisinga,
   Als mijn veronderstelling juist is, dan zou ik graag met u in contact komen. Alvast dank voor uw antwoord.
   Jo Ernst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van beestachtiggoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1017 reviews.
Ik ben Daphne, waarmee kan ik helpen