Prebiotica en probiotica, wat is nou het verschil

Probiotica bij de hond

Probiotica en prebiotica, het verschil beschreven.

Het is inmiddels weer tijd voor een nieuwe blog, en we slaan het hypoallergene verhaal even voor wat het is en snijden een onderwerp aan die er linksom of rechtsom toch wel een klein beetje bij hoort.

 

Iedere honden of katteneigenaar kent het wel, de darmen werken niet naar behoren om wat voor reden dan ook. Al gauw wordt er aangegeven, geef de darmen een boost en geef je huisdier een probiotica om de gezonde darmbacterieen weer aan te vullen.
Maar prebiotica heb je ook al een keer voorbij horen komen, dus wat moet je nu geven om de darmen weer met gezonde bacteriën aan te vullen?

We zullen het verschil eens gaan uitleggen.

 

Probiotica

Probiotica zijn darmbacterieen die leven de darm bereiken en daar dus zonder zorgen (ziek worden) kunnen bijdragen aan een positieve darmflora.
Een bekend voorbeeld bij mensen is bijvoorbeeld Yakult.
Probiotica zijn dan ook melkzuurbacteriën die de hond nodig heeft in zijn darmen, de zogenoemde darmflora.
De darmflora is een verzamelnaam voor voor alle bacteriën, zowel goede als slechte bacteriën, die in darmen leven. Ieder dier heeft een darmflora, maar de samenstelling is vanzelfsprekend verschillend. Dit heeft met name te maken met het dieet wat een dier heeft. Gras/ vlees etc.

Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke bacteriën eigenlijk altijd met elkaar in evenwicht. Als de darmflora verstoord raakt (antibiotica gebruik, ziekte) kunnen schadelijke bacteriën de overhand nemen. Het gevolg hiervan is zeer vaak darmproblemen.

Door het gebruik van probiotica help je automatisch de darmflora weer te herstellen. Dit heeft echter wel een tijdje nodig, de darmen zijn lang en het ontwikkelen van een gezonde darmflora neemt daarom tijd in beslag.

Waar zit probiotica dan in?
Voorbeelden van voedingsmiddelen die van nature probiotica bevatten zijn gefermenteerde groenten (bijvoorbeeld zuurkool of kimchi), kefir en kombucha. Dit zijn echter geen voedingsmiddelen die wij onze huisdieren geven.
Wat wij vaak horen (een nogal oude gewoonte die dus niets doet), geef je hond lekker een bak yoghurt of kwark, daar zit ook probiotica in. Het klopt dat hier melkzuurbacteriën in zitten, maar deze bereiken niet levend de darmen, en een hond of kat kan ook nog eens behoorlijk diarree krijgen van koemelkproducten.

Voor huisdieren bestaan er genoeg alternatieven.
Puur spijsvertering, is een mooi voorbeeld. Maar er zijn nog legio’s andere merken die probiotica aanbieden.

 

Prebiotica

Naast probiotica bestaat er ook prebiotica. Dit zijn onverteerbare voedingsvezels die als voeding dienen voor de probiotica. Hierdoor wordt het aantal werkzame bacteriën groter, sterker en hebben ze een betere overlevingskans binnen ons verteringsgestel.
Kort gezegd, Probiotica kan eigenlijk niet zonder Prebiotica.
Prebiotica krijgen wij binnen door het eten van groente, fruit, brood, graanproducten en peulvruchten. Dat is voor een dier wat lastiger. Poekie de kat zie je niet op een broccoli kauwen. Maar eigenlijk gaat het erom dat een dier vezels binnen krijgt. En vezels zorgen er automatisch voor dat de darmen goed blijven bewegen. Een win-win situatie dus!

Prebiotica worden niet door het lichaam afgebroken en opgenomen. Ze worden afgebroken door de bacteriën in de dikke darm. Dat heet fermentatie. Bacteriën gebruiken prebiotica dus als voedsel.
Deze bacteriën zetten prebiotica om in korte-keten vetzuren die belangrijk zijn voor de gezondheid van de darmwand. En zo is het cirkeltje weer rond.

Kort samen gevat:

Probiotica zijn gezonde darmbacterieen en prebiotica is de voeding die de bacteriën nodig hebben.
Zodra uw huisdier weer een gezonde stoelgang heeft, hoeft u niet perse probiotica toe te voegen. Een gezonde stoelgang geeft aan dat de darmflora gezond is.
Prebiotica is wel altijd belangrijk, dit zorgt ervoor dat de concentratie goede bacteriën optimaal blijft. Dit mag dan ook ten alle tijden gegeven worden!

 

 

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.

5 reacties op “Prebiotica en probiotica, wat is nou het verschil

    • Admin-Daphne zegt:

      Wellicht heb je een typefout gemaakt?
      Er staat namelijk 2x probiotica, en deze blog gaat over PRObiotica en PREbiotica.

    • Admin-Daphne zegt:

      Goeden dag,

      Bedankt voor de opmerking, ik heb het even nagekeken en inderdaad als u de telefoon rechtop heeft dan is de tekst niet goed leesbaar.
      Gek dat u we dan niet kunnen schuiven om verder te lezen.
      Maar als u de telefoon op de zij legt dan is de gehele tekst wel leesbaar!
      Veel leesplezier!
      MVG Bastiaan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van beestachtiggoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1089 reviews.
Ik ben Daphne, waarmee kan ik helpen