Voedsel allergie, het eliminatie dieet (deel 2)

Eliminatie dieet

Eliminatie dieet

Eerder deze maand zijn we begonnen aan een reeks van 3 onderwerpen die passen bij het probleem wat wij inmiddels heel vaak voorbij zien komen en waardoor wij inmiddels genoeg kennis hebben opgedaan om onszelf experts op gebied van hypo-allergene problemen en oplossingen kunnen noemen.

(deel 1 is hier terug te lezen, *klik*)

Voedsel allergie, het is echt een groeiend probleem.
Vooral rassen als de labradoodle (die staat echt op 1!), franse bulldoggen, labradors, herders, bugs, shi Tzu en nog veel meer zien wij voorbij komen met huid en darm problemen.
Let wel, wij zijn geen dierenarts, en bij zeer ernstige gevallen gaan wij ons ook niet bemoeien met dit soort zaken. Daar zijn dierenartsen voor!
Maar we hebben gelukkig wel voedingen waar we mee werken, waar we zelfs bij ernstige gevallen resultaten hebben geboekt en de honden inmiddels met milde of vrijwel geen klachten rond lopen.

Het werkt eigenlijk net zoals bij mensen met een voedsel gerelateerd probleem.
Het probleem elimineren!
Als we van ons zelf weten, dat we een bepaald product niet meer kunnen verdragen (ik heb dat bijvoorbeeld met ui) dan kijken we in welke producten dit specifieke product voorkomt en dan vermijden we dat.
En dat werkt bij honden eigenlijk ook zo.

En daarom noemen we het dieet waar we de hond op zetten ook het ” eliminatie-dieet”
Elimineer alle mogelijke boosdoeners en vanuit die basis opzoek gaan naar de juiste voeding.

Maar wat is nou een eliminatie dieet en hoe ga je dan te werk?
Is het veel werk, hoe snel zie je resultaat en moet de hond dit de rest van zijn leven blijven doen.

Het eliminatie dieet is een dieet waarbij we beginnen met totaal andere grondstoffen in de voeding dan dat de hond in zijn leven gegeten heeft. Vooral het vleessoort moet een soort zijn die een hond nog niet eerder gegeten heeft, of waarvan bewezen is dat hij hier geen problemen mee heeft.
In de meeste standaard voedingen én snacks zit: Kip, rund of lam.

Dit zijn dus vleessoorten die een hond vaker heeft gegeten en waarvan we dus niet weten of deze de boosdoeners zijn van het probleem. Vooral kip zit in de meeste standaard (of bekende) merken, zoals Royal canin, eukanuba, prins, benefull, pedigree, smolke, carocroc, cavom etc. (veel te veel om op te noemen)
Kip is namelijk een goedkope vleessoort, en daarom kiezen dat soort merken kip als vlees soort. Ook omdat de consument eigenlijk zo goedkoop mogelijke voeding wil. Kip en graan, kip Goedkope vleessoort en graan goedkope vulling. Maar daar komen we in een andere blog nog een keer op terug.

Als we achterhaald hebben welke voeding de hond eet of gegeten heeft, gaan we eiwitten uitsluiten en schakelen we over naar merken die andere vleessoorten gebruiken dan de standaard hierboven genoemde vleessoorten. Omdat dat vaak vleessoorten zijn die minder gebruikt worden in de voedingsindustrie, zijn de merken waar wij mee werken ook iets duurder. Denk bijvoorbeeld aan wild zwijn, hert (hertenbiefstuk op je bord is ook niet goedkoop helaas…..) maar zelfs Kangaroo, en fazant/duif etc zijn er in hondenvoeding. Zelfs zijn er tegenwoordig merken die voeding hebben op basis van insecten (soldaatvlieg)

Zodra we de juiste voeding hebben gekozen gaan we als volgt te werk.

We sluiten snacks en andere tussendoortjes uit.
Kreeg de hond altijd een boterham savonds? Doen we niet meer. (zowieso al geen goed plan, worden honden alleen maar dik van)
Ook kauwstaven en botten mogen voorlopig niet meer.

De komende 6 tot 8 weken gaan we enkel de voeding geven (2x per dag) en verder mag de hond helemaal niets.
Dat is voor de meeste mensen even slikken, maar als we resultaat willen zien dan zijn dit de regels waar we ons aan vast willen houden.
Het kan zijn dat de klachten in het begin verergeren. Dat is voor ons vaak een goed teken, het lichaam is namelijk bezig zichzelf te resetten en ontdoet zich van de afvalstoffen die zich opgehoopt hebben in de afgelopen periode.
Maar na een week of 2 moet er al resultaat zichtbaar zijn.
Toch zal men tot 8 weken moeten volhouden, om met zekerheid te zeggen of iets werkt of niet.
Zolang heeft het lichaam namelijk nodig om zich aan te passen aan het nieuwe voer. Een hond zonder allergie zal fluitend door dit proces gaan, je merkt daar vaak weinig van. Maar een hond die al voedsel gerelateerde problemen heeft, heeft echt die 8 weken nodig om zich aan te kunnen passen.

Na 8 weken positief resultaat?
Dan gaan we voorzichtig snacks toevoegen op basis van dezelfde vleessoort als wat de hond in zijn voeding heeft. We nemen nu even vis, we kunnen dan bijvoorbeeld gedroogde haring geven, zalmhuid blokjes etc.
Zie je na een week of 3 nog steeds geen (negatieve) verandering?
Dan zijn de botten aan de beurt.

En dat is het spannendste deel van het eliminatie dieet. Want als het goed is ga je nu iets toevoegen wat een andere eiwit bron heeft dan de voeding en de snacks die de afgelopen 12 weken zijn gegeven.
Wees wel heel selectief met wát je dan geeft. Houd het wel bij kwaliteitsvolle producten, en probeer in het beste geval producten zoals paardenbot etc. Dan zit je veilig.
Maar een gewoon runderbot kan ook het proberen waard zijn.
Kip willen we in dit soort gevallen zowieso voorgoed verbannen! In veel gevallen zijn honden allergisch voor kip of graan (dus ook geen koekjes meer! houd het bij vlees producten zonder toevoegingen)

Gaat er ergens in het proces wat mis?
Ga dan na wat er eventueel veranderd is, en ga dan een stapje terug.
Of in het vervelendste geval, helemaal terug naar stap 1 en beginnen met een ander vlees soort.
Het kan soms een hele zoektocht zijn!

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van beestachtiggoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1089 reviews.
Ik ben Daphne, waarmee kan ik helpen