Jij (en je gezin?) hebt je er al een tijdje op verheugt.
Er komt een kitten in huis.
Je ziet jezelf natuurlijk al uren knuffelen, spelen en stoeien met jouw nieuwe huis genootje, maar wat komt er eigenlijk nog meer bij kijken?
Allereerst een lijstje met spullen waarvan het handig is dat je die alvast in huis hebt:
- Kattenmandje
- Kattenbak
- Kattenbak vulling
- Kittenvoer
- Halsbandje (met naamkoker als jouw kitten naar buiten mag)
- anti wormen middel
- anti vlooien middel
- speelgoed (heel veel speelgoed, want een kitten houd van spelen!)
- Drinkbakje
- voerbakje
- Krabpaal of krabplank (als je niet wilt dat jouw misschien wel net nieuwe bank het favoriete krabplekje wordt)
- Reismandje
En dan is daar de grote dag, je mag je nieuwe kitten gaan halen!
Waar moet je aan denken voordat jij jouw nieuwe huisdier mee naar huis neemt?
- Om te beginnen met het paspoort waarin staat dat de kitten gechipt en ingeënt is en ook na gekeken is door een dierenarts. Is dit niet het geval, neem de kitten dan niet mee, hoe moeilijk dat ook is.
Spreek dan een ander moment af, zodat de verkoper alsnog naar de dierenarts kan om de kitten te laten chippen en te laten inenten. Het is namelijk bij de wet verplicht om dieren te chippen! - Ben je met meerdere personen? Spreek vooraf af, wie de kitten in een reismandje op schoot houd. Het reizen voor een kitten of volwassen kat kan heel stress vol zijn en het is zeker niet aan te raden om de kitten van de ene naar de andere schoot te laten verplaatsen.
- Vervoer de kitten in een reismandje. Je zou het jouzelf nooit vergeven als de kitten per ongeluk uit jouw handen springt, of als een idioot door de auto springt.
- Vraag de verkoper om het voer wat de kitten al de tijd heeft gehad. Een goede fokker (of het nu wel of geen raskat is) geeft jou een kitten pakket mee zodat je de eerste week door kunt komen.
- Eenmaal thuis, laat de kitten met rust! Laat de kitten zelf op onderzoek gaan en stoor hem of haar niet in zijn of haar ontdekkingsreis door jouw huis. Zorg dat de kattenbak klaar staat en zet de kitten hier een keer op zodat hij of zij weet dat daar de behoefte gedaan kan worden. Komt de kitten jou opzoeken, dan is er natuurlijk geen bezwaar om elkaar beter te leren kennen.
Na een aantal dagen voelt de kitten zich al meer thuis.
Ga dan eens na of de kitten al behandeld is tegen vlooien, en wanneer hij of zij zijn of haar laatste ontworming heeft gehad.
Als je in bezit bent van die informatie, kun je daar naar gaan handelen.
OOK KATTEN DIE BINNEN BLIJVEN KUNNEN VLOOIEN KRIJGEN!!
Wij als mensen kunnen bijvoorbeeld eitjes aan onze schoenen hebben, waardoor we deze mee naar binnen nemen. En dan is een ware vlooienplaag geboren.
Daarnaast is ontworming ontzettend belangrijk. Een jonge kat met worden kan doordat deze nog volop in ontwikkeling is, blijvende schade aan de darmen aan een besmetting overhouden.
Ook hart ziekte en long ziekte bij katten kunnen veroorzaakt worden door wormen. Dus investeer een paar eurootjes in goede ontworming, zo houd je je kat zo lang mogelijk gezond!