Konijnenvoer, de do’s and dont’s
Het is weer tijd voor een nieuwe blog!
En omdat we niet allemaal honden en katten voeding en benodigdheden verkopen, gaan we nu eens aandacht schenken aan voeding voor konijnen, ofwel konijnenvoer.
Want konijnen zijn erg populaire huisdieren, vanwege hun aalfactor en de makkelijke verzorging die een konijn nodig heeft.
Allereerst gaan we even terug naar de basis van ons huis konijn. Deze verschilt niet met een konijn in het wild en heeft dezelfde behoeften.
Dat een standaard konijnenhok eigenlijk niet meer kan, zullen we even in het midden laten. We hopen dat mensen zich er bewust van zijn dat konijnen dieren zijn, die heel veel ruimte nodig hebben. Een gewoon ouderwets konijnenhok kan, als daar tegenover staat dat het konijn daarbij heel veel los mag of in een ren.
Een konijn is ook nog eens best heel slim, en speelt graag met ballen en ander konijnenspeelgoed. Geef een konijn dan ook genoeg te doen!
Dan nu even over de anatomie van een konijn.
Zijn darmstelsel is gemaakt om de hele dag gras en kruiden te verteren. Zijn tanden groeien ook zijn hele leven door.
Dat betekend dat een konijn veel moet knagen om zijn tanden mooi kort te houden. Zijn de tanden te lang, dan merk je dat meteen aan de ontlasting van een konijn. Deze produceert dan minder mooie ” dropjes ” en het konijn wordt mager.
Mochten de tanden te lang worden, dan kan een dierenarts deze bijwerken. Controleer dus regelmatig hoe het met het gebit van jouw konijn staat, en hoe de keutels van jouw konijn eruit zien.
Het hoofdvoedsel van een konijn moet dus bestaan uit onbeperkt ruwvoer (hooi, gras etc)
Als aanvulling kun je brokjes geven, maar het liefst geen mix met van allerlei lekkers erin. Daar kan een konijn heel kieskeurig van worden. Mocht je dat toch willen doen, wacht dan tot het bakje echt leeg is voordat je een nieuwe portie geeft. Wees kieskeurig op het merk konijnenvoer wat je jouw konijn wilt gaan geven
Er zijn tegenwoordig ook veel merken hooi, met kruiden er door heen. zeer smakelijk voor je konijn en ook nog eens heel gezond!
Zorg dat je konijn altijd beschikking heeft tot hooi, je zult zien dat je konijn vele uren spendeert aan het eten van hooi.
Hooi zit boordevol met vezels, goed voor de darmen en voorkomt dat het konijn plakkerige ontlasting krijgt.
Geef een konijn bijvoorbeeld ook sla (uitzonder ijsbergsla) en verschillende groenten (broccoli, witlof, sperziebonen).
En niet te vergeten, knaaghout!
Een buurman met een wilg in de tuin? Vraag of deze af en toe een tak voor je wilt snoeien.
Eigenlijk is dat knaaghout net zo belangrijk als het hebben van onbeperkt hooi.
De buurvrouw net haar gazon gemaaid? Vraag of je het maai afval mag hebben, (zolang er uiteraard geen bestrijdingsmiddelen over heen gespoten is)