Brok vs Vlees

Brok vs Vlees

Brok vs vlees

Heel vaak krijgen wij de vraag wat nou het verschil is tussen brok en vlees en of vlees nu zoveel beter is dan brok.

In 1 van onze eerdere blogs hebben wij al een snelle uitleg gegeven over wat nu echt goed voer is, daar zullen we dan ook niet meer verder op in gaan. Wil je dit nog terug lezen, lees dat onze blog, wat is nou echt goed voer.

Wij zijn voorstander van een brok met zoveel mogelijk vlees, een beetje graan is niet erg, maar het moet niet het hoofd ingrediënt zijn. Een brok als Canagan voor de hond, Carnilove voor de kat en hond of Riverwood voor de hond, zijn merken waar wij absoluut achter staan. Vooral vanwege het hoge vlees percentage, en de natuurlijke ingrediënten die er gebruikt worden in deze voedingen.

Maar wat is nou het verschil tussen vers vlees (niet het voorgegaarde vlees, of blik/pakjes etc) en brokken.

Allereerst de structuur 😉

Nee zonder dollen, we hoeven niet te vertellen dat het verschil tussen vers vlees en brokken qua uiterlijk heel verschillend is. Wij nemen ook enkel de KVV versie mee in dit verhaal, want er zijn meerdere soorten vlees die gegeven kunnen worden.

Brok is een geprepareerde voeding, krokant gemaakt en er wordt in de meeste gevallen gebruikt gemaakt van vlees meel.
Vleesmeel is niet per definitie slecht!
Stel, je hebt 500 gram verse kipfilet, als men daar vleesmeel van maakt, wordt alle vocht uit het product gehaald. Dat is soms wel 70% van het hele stukje kipfilet waar men mee begonnen is in het proces. aan het einde van het proces houd je dus vlees meel over en dat wordt verwerkt in de brokken.
Over de kwaliteit van het vlees valt te twisten, daar zit dan ook meteen het verschil qua prijs. Vergelijk het maar met een een biefstuk of het stukje karton van de mac Donalds. voor een burger van de mac betaal je geen fluit, terwijl dat stukje biefstuk een heel stuk meer kost.
Tja, een zak Canagan kost over de 80 euro, een zak pedigree meer dan de helft minder……. do i have to say more?

Dus Brok vs Vlees?

Dan komen we bij vers vlees,
In tegenstelling tot brokken, bevat vers vlees echt alleen maar vlees. De KVV (kant en klare vers vlees voeding) zit in 99% van de gevallen verwerkt in worsten. Het is vermalen vlees, waar toevoegingen qua vitamine zijn toegevoegd, zodat elke worst gegarandeerd voldoende vitamine en mineralen heeft, heeft geen andere toevoegingen van groenten of fruit. Sommige merken zullen er wel nog wat kruiden aan toevoegen.

Wat zijn de voordelen van vlees ten opzichte van brok?

 • Je voert qua verhouding minder, een hond of kat verteerd het vlees voor het grotendeels dus het eindproduct is ook een heel stuk minder. Een hond zal minder poepen buiten, en de kattenbak zal minder snel vol liggen.
 • honden of katten die niet goed drinken, hebben zeker baat bij vers vlees omdat vlees van zichzelf al veel vocht bevat.
 • Indien een hond of kat allergisch is, zijn er gelukkig tal van mogelijkheden van de soorten vlees die beschikbaar zijn. Zo zijn er merken die speciale vlees soorten hebben, denk aan kangoeroe, struisvogel, paard, kwartel, duif etc. Je kunt dus eindeloos variëren, terwijl brok vaak 1 soort vlees heeft.
 • Honden of katten met een slecht gebit hoeven minder te kauwen op het vlees, en ook gezonde gebitten zullen schoner blijven, omdat vlees minder snel aanslag op de tanden geeft.
 • In sommige gevallen zijn de moeilijk etende honden of katten sneller geneigd om vers vlees te eten.

Wat zijn dan de nadelen van vers vlees?

Nadelen zijn er ook heus!

 • Hygiene is echt iets wat men in het achterhoofd dient te houden. Het is namelijk RAUW vlees, en zal net zo behandeld moeten worden als het kipfiletje wat wij zelf in de pan gooien
 • Sommige honden of katten kunnen niet goed tegen vlees, door de bacteriën die hier in zitten. Dit uit zich in maag en darm klachten.
 • Er zijn ook honden of katten die last van misselijkheid en of braken krijgen, omdat het maagzuur te zuur wordt. Deze ervaringen hebben wij helaas zelf met 1 van onze teckels. Soms is het een kwestie van vol houden maar sommige honden kunnen er gewoon echt niet tegen helaas.
 • Als je op vakantie gaat met je hond (of kat?) (vooral naar het buitenland) moet er goed nagedacht worden over hoe de worsten mee te nemen en te bewaren. Zeker als je voor een langere periode weg gaat, zal het een uitdaging worden.
 • Naar verhouding is vers vlees duurder, en zeker als je gaat voor kwaliteitsvlees.
 • Indien de hond of kat nierproblemen heeft, gaat de keus al snel achteruit. Vlees is namelijk een en al eiwit, en dat is iets wat in vele mindere mate gegeven moet worden indien de nieren problemen hebben.

” als ik naar het lijstje hier boven kijk, lijkt vlees ideaal”.

Vlees is ook een prima manier van voeren!
Onze ervaringen is echter ook, dat (de kwaliteits) brokken tegenwoordig zo goed van kwaliteit zijn, dat een hond of kat voldoende vlees binnen krijgt.

Conlusie Brok vs Vlees:

In onze ogen is er geen betere manier van voeren, als jouw hond of kat het het beste op vlees doet, dan is dat dus de beste keus! Ga je voor meer gemakkelijkheid (want dat kunnen we niet ontkennen), kies je de juiste brok, en doet jouw hond of kat het daar super goed op, dan is dat voor jouw huisdier de beste keus!

 

Uiteraard helpen wij graag met het vinden van de beste voeding voor jouw hond of kat.
Stuur ons een mail, bel ons, of stuur een chat bericht en we helpen je graag verder.
Noem de blog Brok vs Vlees ook vooral!

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van beestachtiggoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1033 reviews.
Ik ben Daphne, waarmee kan ik helpen