Help, Vlooien
Het is weer tijd voor een nieuwe blog, dit keer een onderwerp wat bij iedere huisdier-eigenaar zeer bekend in de oren klinkt en waar menig huisdier-eigenaar al een keer mee te maken heeft.
De periode om deze blog te schrijven is echt perfect, het is typisch herfst buiten, het regent en het voelt guur.
Binnen maken we het allemaal wat behaaglijker, de kachel gaat aan, we kruipen onder een dekentje en doen buitenhuis eigenlijk vrij weinig. En zeker nu het corona virus nog steeds door Nederland dendert als een oncontroleerbare goederentrein zitten we momenteel meer binnen dan dat we buiten te vinden zijn.
Toch zie ik nu al voor me, dat een aantal mensen met hun wenkbrauwen fronzen.
Vlooien zijn toch typische voorjaar – zomer parasieten?
Ja helemaal mis!
In de herfst en winterperiode zien wij meer klanten met een vlooienplaag dan in de zomer.
Vaak komen mensen ook maar moeilijk van vlooien af, en de meest gehoorde reactie is dan ook, ja het vlooienmiddel wat we gebruiken werkt niet.
Voordat we hier op in gaan, gaan we eerst even dieper in op de cyclus van een vlooienplaag.
Jouw huisdier loopt buiten ergens een vlo op, óf jij neemt een vlooieneitje onder je schoen mee naar huis. (zo komen binnenkatten dus ook aan een vlooienplaag)
De vlo drinkt het bloed van zijn gastheer en legt vervolgens tientallen eitjes. Een vrouwtje kan wel tot 1000 eitjes in haar leven leggen. (en zo oud wordt een vlo dus niet)
Deze eitjes vallen uit de vacht van het dier en blijven daar een tijdje liggen tot de omstandigheden goed genoeg zijn dat de eitjes uitkomen. Uit een vlooien eitje komt een larve, die zich tegoed doet aan de huidschilfers die in de omgeving liggen. Een larve is lichtschuw dus zal nooit midden in de ruimte liggen, eerder onder kasten, banken, bedden, koelkasten etc. huidschilfers waaien namelijk door beweging naar die plekken toe en de larve doen zich hier tegoed aan.
Vervolgens ontwikkeld een larve zich tot een pop. in dit stadium is een in-ontwikkeling-zijnde vlo eigenlijk niet te bestrijden.
Na enige tijd komt de pop uit, en is daar een nieuw bakken vlo en begint de hele cyclus opnieuw.
Het kan zo zijn dat je nooit anti-vlooien middelen gebruikt en ook nooit vlooien hebt.
Dat is pure mazzel, we zeggen daarom ook ooit ben je aan de beurt. Je hebt maar 1 vlo nodig om een oorlog in huis te halen.
Een vlooienplaag is ook nooit in 1 ronde bestreden.
En daar komen we meteen uit op waarom wij eigenlijk meer mensen met een vlooienplaag in de herfst/winter treffen dan in de zomer.
Een vlooieneitje kan namelijk tot een jaar liggen wachten tot de omstandigheden zo goed zijn om uit te komen.
De luchtvochtigheid en temperatuur moet optimaal zijn.
In de zomer hebben we meer droge lucht dan in het najaar. Dus dan is de luchtvochtigheid niet altijd optimaal.
In het najaar komen we vaker met natte kleren thuis, zijn we lekker aan het dweilen en doen we als kers op de taart de kachel nog even een standje hoger.
De optimale omstandigheden voor een vlooieneitje!
De vlooien op jouw huisdier zijn 20% van het vlooienprobleem in huis!
Met het bestrijden van vlooien op jouw huisdier ben je er echt nog niet!
Want in feite is de omgeving van jouw huisdier het grootste probleem.
Het gebruik van een omgevingsspray, goed stofzuigen (en niet te vaak dweilen!) en dit voor een langere tijd volhouden is de enige oplossing.
En met stofzuigen bedoelen we niet, even een stofzuiger door het huishalen, maar intensief stofzuigen (en vergeet de zak niet buiten weg te gooien/ te legen)
Mijn middel werkt niet, want ik blijf vlooien zien bij mijn huisdier.
Jouw middel werkt zeker wel!
Alleen is het probleem dus veel groter dan die paar vlooien op jouw huisdier. Als het goed is wordt het formaat vlo die je terug vind op jouw huisdier steeds kleiner. Er zijn nog eitjes aan het uitkomen, maar de vlooien bereiken geen volwassen vorm meer. Bij de meeste bestrijdingsmiddelen duurt het 24 uur voordat de vlo echt dood is. Het hardnekkige verhaal dat frontline (of andere middelen) niet werken, is wat ons betreft klinkklare onzin. Mensen willen direct resultaat zien, wat in geval van een vlooienplaag niet het geval is, omdat de omgeving dus nog vol kan liggen met niet uitgekomen eitjes.
In de meeste gevallen ben je minimaal 3 maanden bezig voordat je kunt zeggen dat je van vlooien af bent als je een flinke plaag hebt.
Mijn huisdier is altijd behandeld maar toch heb ik vlooien.
Zoals je al eerder kon lezen, kunnen wij mensen ook vlooien eitjes mee naar huis nemen zonder dat we het in de gaten hebben. Echter, als jouw huisdier goed behandeld is (en dus nooit onbeschermde periodes heeft) zal die niet exploderen tot een ware vlooienplaag. Een goed behandeld dier is zo van de vlooien af (binnen enkele dagen) dus geen stress!
Maar is er toch een serieuze plaag, dan kun je je afvragen of je het middel wel goed hebt toegediend, of de vlooienband inmiddels niet te oud is (en dus de werking is verloren) of dat je vergeten bent optijd een pipetje te geven. In 99,9% van alle gevallen ligt de oorzaak dan echt bij ons mensen, hoe wij met het middel zijn omgegaan.
Welke middelen zijn er om te voorkomen dat mijn huisdier vlooien krijgt.
Er zijn talloze middelen die je veilig kunt gebruiken bij jouw huisdier.
We hebben de vlooien pipetjes en de vlooienbanden
Sommige vlooienbanden hebben een afwerende functie en tevens een dodende functie, andere hebben alleen een dodende functie (waarbij de vlo dus moet bijten)
Dat zelfde geldt ook voor de pipetjes.
Vaak hebben de duurdere merken ook een dubbele functie, bestrijden van vlooien én teken.
Tabletten (vaak bij een dierenarts verkrijgbaar) zijn wij geen fan van.
Niet omdat wij als dierenspeciaalzaak deze niet mogen verkopen, maar omdat je pure gif in jouw huisdier stopt, wat maanden in de bloedbaan blijft.
Er zijn inmiddels vele huisdieren die hier negatieve effecten van ondervinden, soms met de dood als gevolg.
Nu zijn wij er niet om mensen ervan te overtuigen dit middel niet te geven, maar het lijkt ons geen probleem onze visie erop los te laten.
Kortom, heb je vlooien in huis?
Dan heb je een lange adem nodig!
Bestrijden kan dan ook alleen met een geschikt middel.