Gewrichtsklachten bij de hond of kat.
We kennen het vooral bij de oudere hond of kat, maar wist je dat er tegenwoordig ook veel jongere dieren problemen hebben met hun gewrichten?
Nu zijn zeker katten meesters in het verbloemen van pijn, en bij honden sluipt het er vaak ook ongezien in. Tot het dier echt klachten gaat krijgen die zeer duidelijk zijn.
Natuurlijk zijn wij een voorstander van het bezoeken van een dierenarts alvorens er geprobeerd gaat worden om met supplementen de klachten te lijf te gaan.
Een dierenarts kan rontgenfoto’s maken en zien welk probleem de oorzaak is van de klachten en daar eventueel pijnmedicatie voor voorschrijven. Want we zijn wel eerlijk, gewrichtsproblemen, zeker bij de oudere hond, is een probleem die in de meeste gevallen niet meer genezen maar wel ondersteund kunnen worden.
Deze blog gaat dan ook over problemen die NIET chirurgisch op te lossen zijn.
Hoe herken je gewrichtsklachten?
Want sommige symptomen zijn heel subtiel en in ons dagelijkse leven kunnen we het makkelijk missen.
En uiteraard zijn gewrichtsklachten er in vele gradaties.
- Het dier staat traag op van zijn plaats.
- Bij het opstaan kan het soms voorkomen dat het dier een bepaalde poot anders neer zet of ontziet.
- De hond wil niet graag meelopen tijdens een wandeling, niet meer achter een bal aan of niet meer vrolijk rond rennen.
- Het dier likt veel aan zijn poten, dit is echt een teken van ongemak!
- Als een kat minder actief is dan u gewend bent, kan dit een teken zijn van gewrichtspijn.
- Katten springen niet meer zo hoog als vroeger.
- De hond of kat wil niet meer graag geaaid worden op bepaalde plekken, of loopt in het algemeen weg van aandacht.
- De kat doet buiten de bak zijn behoefte, omdat het draaien in kleine ruimtes zoals de kattenbak een vervelend gevoel geeft.
Nu je bovenstaand rijtje hebt gelezen kan het zijn dat er toch een aantal punten zijn die je herkent bij jouw huisdier.
Maar welke oorzaken kunnen de klachten hebben?
- Artrose, die is de meest voorkomende gewrichtsprobleem bij honden en katten. Het meest voorkomend bij de oudere hond, maar ook jonge honden met bijv overgewicht ontwikkelen in rap tempo artrose.
- Heupdysplasie, ofwel HD. De meeste eigenaren denken dat dit een erfelijk probleem is (wat eigenlijk helemaal niet het geval is, maar daar komen we in een andere blog op terug) en dat dit op jonge leeftijd al naar voren komt. Dat kan zeker! maar ook de oudere hond kan HD vormen, puur door slijtage en de leeftijd. Het hangt allemaal af van hoe er met de hond is omgegaan. Veel achter een bal aangerend? Hondensporten beoefend waar veel kracht op de heupen komt te staan? En daar is ie weer, heeft de hond overgewicht? Hoelang en hoe ernstig?
- Spondylose, Dit is slijtage van de rugwervels. Vooral te zien bij middelgrote, grote en extra grote rassen én honden zoals de teckel of Corgi die lange ruggen hebben.
Er zijn nog een aantal oorzaken van gewrichtsproblemen, zoals knieschijf problemen, trauma, verkeerde groei als pup of kitten.
Maar we richten ons nu op de meest voorkomende problemen.
Wat is artrose?
Artrose is puur slijtage van het gewricht.
Een gezond gewricht bestaat uit bot op bot met een laagje kraakbeen er tussen. Dit is als het ware smeermiddel waardoor het gewricht goed kan bewegen zonder dat de botten elkaar raken.
Echter tijdens het ouder worden of verkeerd belasten van het gewricht, kan het zijn dat dit laagje weg slijt. Het gevolg is dat de demping en smering van het gewricht weg valt en het gewricht puur bot op bot is. Het gewricht kan hierdoor minder goed bewegen en er kunnen pijnlijke ontstekingen ontstaan.
Helaas groeit kraakbeen niet meer terug en hebben we te maken met een blijvend probleem.
Oke, mijn huisdier lijkt gewrichtsklachten te hebben of het is bevestigd door de dierenarts. Wat nu?
Als de klachten echt heel ernstig zijn, zijn onze aanbevelingen zeker om pijn medicatie met je dierenarts te bespreken!
Máár zijn de klachten nog niet heel ernstig zijn er ook supplementen die kunnen bijdragen aan betere bewegingen van jouw huisdier en bestaan er ook natuurlijke pijnstillers.
Hieronder bespreken we een aantal ingredienten in supplementen voor gewrichtsklachten die jou kunnen helpen in het maken van een keuze welk supplement het beste is voor jouw huisdier.
Glucosamine
Het meest bekende supplement bij gewrichtsproblemen. Maar wat doet het nu precies en is dit nu echt het beste?
Op de vraag of dit het beste is, antwoorden wij NEE
Er zijn supplementen die beter opneembaar zijn en ook meer specifiek in het gewricht helpen, maar voor zeer beginnende artrose kan dit prima gegeven worden.
Glucosamine is een lichaamseigen stof en komt in bijna alle weefsels in het lichaam voor. Het remt ontstekingen in het gewricht af en ondersteunt het kraakbeen wat er nog zit. Veel mensen denken dat glucosamine ook helpt bij het opbouwen van kraakbeen maar dit is niet het geval! Kraakbeen wordt niet meer opgebouwd.
Wij adviseren Glucosamine bij lichte gewrichtsklachten.
Chondroïtine
Chondroïtine is een belangrijk bestandsdeel van glycosaminoglycanen in collageenrijk (collageen komen we op terug!) weefsel van het lichaam, zoals botten, kraakbeen, pezen, bloedvaten en de huid. Chondroïtine heeft een bredere werking en wordt vaak in een supplement samen met glucosamine gedaan. Chondroïtine helpt ook zeker bij de remming van kraakbeen afbraak, helpt kraakbeenaanmaak te stimuleren (maar komt niet meer op oude niveau!) en heeft absoluut een ontstekingsremmende en pijnstillend effect in gewrichten.
Wij adviseren Chondroïtine bij milde tot mild ernstige gewrichtsklachten
Groenlipmossel
De groenlipmossel is een zeldzaam weekdier dat uitsluitend leeft in de wateren rond Nieuw-Zeeland. Deze mosselsoort is van nature een bron van glycosaminoglycanen en bevat meerdere soorten heilzame Omega-3 vetzuren (lipiden) Doordat het dierlijke eiwitten betreft wordt dit zeer goed door het lichaam opgenomen. De Groenlipmossel (Perna canaliculus) is niet zomaar een mosselsoort. Deze mossel, die zijn naam dankt aan de groene schelprand, komt alleen voor in de extreem schone wateren van de Marlborough Sounds in Nieuw-Zeeland. Het is niet mogelijk om de Groenlipmossel elders in leven te houden, zelfs niet in een aquariumomgeving! De Marlborough Sounds zijn dan ook beschermd en er wordt streng toezicht gehouden op de lokale vervuiling van het water. De Groenlipmossel is van nature een bron van glycosaminoglycanen, zoals Glucosamine en Chondroïtine-4 en -6 sulfaat. Het is dus niet nodig om naast Groenlipmossel ook Glucosamine- of Chondroïtinepreparaten te gebruiken, want de Groenlipmossel bevat deze bouwstoffen zelf al.
Wij zijn zelf zeer enthousiast over supplementen met groenlipmossel en adviseren dit bij alle artrose klachten
Duivelsklauw
De wetenschappelijke bewijzen worden nog verzameld, daarom mag er niet een definitieve uitspraak worden gedaan over supplementen.
Maar wij weten en zien dat duivelsklauw een behoorlijke pijnstillend effect heeft. Duivelsklauw kan ondersteunend worden ingezet bij bovengenoemde supplementen. Het doet in het gewricht zelf niets, maar heeft in het algemeen een pijnstillend effect!
Wil je weten of jouw huisdier pijn heeft maar niet direct naar de dierenarts rennen (tenzij de pijnklachten ernstig zijn) probeer dan eens een week duivelsklauw en kijk of het gedrag van jouw hond of kat anders wordt.
Uw post heeft me ontzettend geïnspireerd om meer te weten te komen over dit onderwerp. Ik ben leek op dit gebied was het erg nuttig om uw inzichten en adviezen te lezen. Ik zeker een paar van deze 4 producten uitproberen. Bedankt voor het delen van uw kennis en ervaring.